Cumartesi, Kasım 23

Aydın dağlarında hasat başladı: “Ekmeğinden fazlasını doyurur” – Son Dakika Hayat Haberleri

AydınÜreticiler yaklaşık bir ay sürecek kestane hasadı telaşında. Bu yıl önceki yıllara göre 10 gün erken başlayan kestane hasadı bahçelerde hummalı bir şekilde devam ediyor. Ağaçlardan direklerle düşen kestaneler işçiler tarafından toplanıp, mezarlık denilen yerlerde 10-15 gün bekletildikten sonra dış kabuğundan ayrılarak sofralara teslim ediliyor.

Kestanenin yüksek verimi memnuniyet verici olup, iç, Orta Doğu ve İtalya pazarları da dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmektedir. Geçen yıl tarlada 130-160 lira civarında fiyatları görülen kestanenin bu yılki rekoltesi nedeniyle fiyatının geçen yıla göre düşeceği tahmin ediliyor.

Erkeklerin dövücü ve nakliyeci, kadınların ise toplayıcı olarak iş bölümü yaptığı kestane hasadında adeta zamana karşı bir yarış yaşanıyor. Sabah erkenden işe başlayıp akşama kadar çalışan işçilere çok değer veriliyor. Zahmetli ve yorucu bir iş olduğundan kestane hasatçıları her gün tarla sahiplerinden özel, yüksek kalorili yemekler alırlar. İşçiler, yevmiyesi diğer işlere göre daha pahalı olan kestane işinin bilenler için kolay olduğunu, sabah erkenden tarlaya gelip akşama kadar çalıştıklarını, en zor şeyin ise kestane olduğunu ifade etti. iş ve yüksek ağaçlara tırmanmak ve bir sırıkla kestane düşürmek.

“HASAT ERKEN BAŞLADI”

Kestane hasadının önceki yıllara göre 10 gün erken başladığını belirten kestane üreticisi Metin Yağcı, şunları söyledi: “Son yağışlarla birlikte ağaçlar küçük de olsa beslendi, olgunluklarını tamamladı ve yetiştirme dönemi koleksiyonu biraz erken geldi. Bu çaba biraz zor bir iştir, bakım gerektiren bir iştir. Kestane sofraya çabuk gelen bir ürün değil. Öncelikle kestaneleri ağaçtan düşürüp, defin dediğimiz yere döküyoruz. Orada 10 ile 20 gün arasında bir bekleme süresi var. Kabuğu nemli havada daha çabuk çürür. Daha sonra kabuğu soyulduktan sonra depolara gider ve tasnif edilir. Bir kilodan bir tona kadar nereye giderse gitsin paketleme yapılır. Kestane fabrikalarında işlenerek ihracata gönderiliyor” dedi.

“İNSANI TOK TUTAR”

Kestanenin tadının güzel olduğunu belirten Yağcı, şöyle konuştu: “Tok tutuyor, vitamin içeriyor ve kalorisi yüksek. Bunlardan 4-5 tanesi seni besleyecek. “Seni ekmekten daha çok doyurur ve iyi besler” dedi.

“SAVAŞ PİYASAYA VURDU”

İsrail’in son dönemde bölgeyi savaşa sürüklemesiyle Orta Doğu’da kestane ihracatının sekteye uğradığını söyleyen Yağcı, şöyle konuştu: “İsrail’le ilişkiler bozulunca Arabistan odaklı bir iş olmadı. Lübnan, Suudi Arabistan, Suriye, Ürdün, Kuveyt gibi ülkelere çok sayıda ihracat yaptık. Daha sonra İtalyanlar bunu ticarileştirerek kestane dünyasına hakim oldular. “Türkiye İtalya’dan daha fazla üretiyor ama kestane pazarı İtalyanların eline geçti” dedi.

Yağcı, verim ve fiyata ilişkin:“Bu yıl rekolte daha yüksek ama geçen yılla aynı yüksekliği beklemiyoruz, daha düşük olacak. Bu yıl geçen yılki fiyatlara ulaşmak mümkün değil. Geçen yıl 160 liraya kadar kestane satıyorduk ama bu fiyatları bulmak çok zor.“dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

istanbul masöz romabet giriş betgar
gaziantep escort