İşte aşurenin yapımında kullanılan meyve ve tahılların faydaları;
CEVİZ
• Kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır,
• Kan dolaşımını arttırır,
• Cildin yenilenmesi ve canlı kalmasını sağlar, • Saç bakımı için kullanılır,
• Hafızanın güçlenmesinde önemli rolü vardır,
ÜZÜM
Kuru üzüm karaciğer dostudur. Vücudumuzda kan oranını artırır. Anemi- kansızlığı giderir. Anti tümör etkisi vardır. Sarılığı giderir. Üzüm ürünlerindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Günlük kalsiyumun 1/5’ini ve demirin ise 1/3’ünü karşılar. Mideye çok faydalıdır. Ayrıca unutkanlığa da iyi gelir. Kuvvetli bir gıdadır.
BUĞDAY
Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici etkileri vardır.
KAYISI Kayısı; A, B, C ve P vitaminleri, demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, bakır, krom ve manganez mineralleri açısından da zengindir. – Kayısı; bağışıklık sistemini güçlendirir kansızlığa iyi gelir, kan yapımına yardımcı olur ve sinirleri yatıştırır, uyku düzenine yardım eder – Kayısı; kemik erimesinin önlenmesinde faydalıdır. – Kayısı, doğal lif açısından zengin olduğundan kabızlığa iyi gelir. – Kayısı; içeriğinde bulunan antioksidanlardan karotenoidler (betakaroten) ve fenolik bileşikler (Prosiyanidinler, hidrosinamik, asit türevleri, flavonoller ve antisiyaninler) ile; kanser, kalp damar hastalıkları, diyabet, iltihaplı durumlar ve kataraktın önlenmesinde ve korunmada yararlıdır. . Göz ve deri olmak üzere sağlıkta birçok etkileri vardır.
İNCİR
– İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar.
– Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri de vardır.
– İncir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumuna katkı sağlar. İncirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Süt içemeyen kişilerin incir yemeleri öğütlenir.
– İncir, içerdiği ‘benzaldehit’ adlı Maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler, kansere karşı etkili olur.
– İncir, içerdiği yüksek oranlardaki Protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir. Sözgelişi, 100 gr. kuru incir yenilirse bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun yüzde 17’si, demir ve Magnezyumun yüzde 30’u, fosforun yüzde 20’si, B1 vitamininin yüzde 5’i ve B2 vitamininin yüzde 4’ü alınmış olur.
AŞURENİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ
Toplumda yardımlaşma ve hediyeleşme. Fakirin ve zenginin aynı yemeği yemesi toplumda ruhsal bütünlüğü, kaynaşmayı ve pozitif bir sinerji sağlaması açısından çokça önemli. Peygamber ailesine saygı,sevgi ve hürmetin bir çeşit vefası şeklinde olan bu geleneksel uygulamanın sevabından olduğu toplum tarafından kabul edilmiştir. Aşure isminin ”Aşr” yani Arapçada on anlamına gelen ve bu tatlının içine 10 çeşit gıdanın ve meyvenin bulunduğu bir tatlı olduğu için bu ismi almıştır.